Pas als het stormt…

Het was weer zover. Links, rechts, boven, achter, onder. Werkelijk alle kanten ging ik op. Nou ja, niet ik. Mijn hoofd. Tot ik ging zitten. Oja, practice what you preach. Zitten. Laten zijn. En voelen. Vooral voelen! 

Wat ik vooral deed tijdens mijn zwangerschap – en die lijn heb ik doorgetrokken nadat Kiki is geboren en nu ik mijn eigen bedrijf ben gestart – is bewuster gaan waarnemen. Vaker even stil staan. Wat voel ik? Wat heb ik nodig? Of ik altijd precies weet wat ik nodig heb? Nee! (Wat overigens wel steeds beter lukt naarmate ik frequenter intune op mezelf). Wat ik hierdoor ook opmerk is hoe vaak ik mezelf NIET geef wat ik WEL nodig heb. Nee voelen en JA zeggen. Nog even doorgaan in plaats van pauze nemen. TV kijken in plaats van een boek lezen. Sociaal doen in plaats van me-time. Doorbijten in plaats van toegeven aan rust. Geld uitgeven aan wat praktisch is in plaats van in mezelf investeren. Anderen helpen in plaats van mezelf… Met al deze dingen is natuurlijk helemaal niets mis. Sterker nog, als je het altijd andersom zou doen is het ook uit balans. En daar gaat het juist om. Die eeuwige balans. We weten allemaal dat dit goed voor ons is. We knikken allemaal instemmend mee als we dit lezen, zien of horen. Maar DOEN we het ook? Die balans bewaren. Maak jij jouw balans wel eens op? Wat kost je energie? Wat geeft je energie? Waar laad jij van op? Wat heb jij nodig? Echt nodig? En wanneer sta je jezelf toe dat te nemen…? We zijn zo’n kampioen in relativeren, in de omstandigheid het even laten verklaren dat we moe zijn en gewoon.nog.even.doorzetten. Een hooggewaardeerde eigenschap door de maatschappij en onze mind! Gedachten als “Tja, dat hoort nu eenmaal bij het moederschap.” “Ik heb hier zelf voor gekozen, nietwaar?””Ach, het is bijna vakantie!” “Ik wil niet dat anderen denken dat ik opgeef, dus ik zet gewoon nog even door.” “Ja, dit seizoen is ook echt niet mijn tijd.” of misschien wel de meeste gehoorde (ook in mijn hoofd): “Een beetje stilzitten is echt zonde van je tijd. Nog zoveel te doen!” Misschien allemaal waar. Maar het weerhoud je van echt voor jezelf zorgen. Van echt naar binnengaan en jezelf vragen: en wat heb ik nu nodig? Zou het echt allemaal in de soep lopen als je nu even 10 minuten niets zou doen?

Lukt het jou? NU aanjezelf vragen wat je nodig hebt? En er misschien ook gehoor aan geven…

Of mag dat pas als het stormt?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.