Free that Rebel!

          

                    Geïnstalleerdmet lunch en koffie. Klaar om mijn to do af te werken. Lees: met lichte tegenzin aan de administratie beginnen. En wat doe ik? Ik schuif het aan de kant en schrijf dit. Why? Omdat het aan me trekt. En aangezien FUN een van de intenties van vandaag was, besluit ik dit rebelse pad te volgen. De brave Hendrik in mezelf even te negeren en de rebel haar vrije loop te laten. Te volgen wat er aan me trekt. Want ineens had ik zo’n kraakhelder inzicht: I’m just a little rebel! Ik doe dingen graag een beetje anders. Op mijn manier. Als ik mijn moeder mag geloven wilde ik voor mijn 1e verjaardag al graag bepalen wat ik zelf aantrok. Met geen mogelijkheid kreeg ze een jas aan als ik dat NIET wilde. En eigenlijk is dat altijd zo gebleven, dat rebelse. En het grappige is, ik had mezelf tot nu toe nooit zo beschreven. Bij rebels denk ik meer aan: herrie schoppen, ondoordachte tattoos nemen, experimenten met dranken drugs, je niet aan de regels houden. Als je het door die bril bekijkt ben ik een ontzettende wetsdienaar. Maar laat ik die ‘regels’ eens wat herdefiniëren. En dan met name die ongeschreven maatschappelijke regels, of eigenlijk: de regels die we onszelf opleggen. Hoe dingen heuren. Wat normaal is. Want wie bepaalt dat? En laat ik in dat licht nog eens even terugblikken op een aantal momenten in mijn leven. De momenten dat ik iets ouder was dan 1 en bewuster mijn keuzes maakte. Het eerste wat me te binnen schiet is mijn middelbare schoolkeuze: met een VWO-advies wilde ik koste wat kost naar een VMBO-school. Why? Omdat ze daar een paard hadden (Ja, lach maar even hardop. Doe ik ook.) Waarom? Omdat ik het wilde. Toen ik tijdens het laatste jaar van de PABO een betaalde LIO-plek kreeg aangeboden, koos ik voor een andere, onbetaalde plek. Omdat die meer aan me trok. En in plaats van na de PABO te gaan werken, deed ik nog een studie. En niet de versnelde versie, maar de volledige studie Psychologie. Lekker nog vier jaar door. Waarom? Omdat dat beter voelde. En vorig jaar: ondanks de risico’s van thuis bevallen (die je om de oren worden geslingerd tijdens je zwangerschap) wilde ik gewoon thuis, in bad bevallen. Waarom? Omdat dat goed voelde. En omdat ik het wilde, gebeurde het ook. Ondanks dat Kiki een maand te vroeg kwam, werd ze gewoon in bad geboren. Sterker nog: het was in het ziekenhuis de eerste ‘medische’ baby die zo ter wereld kwam. Ja. Mooi toch? En dan tot slot mijn meest recente (maar waarschijnlijk niet de laatste) ultieme rebel-choice: het opzeggen van mijn baan en from sratch een eigen business opzetten. De afgelopen tijd voelde ik mij vaak schuldig, onzeker. Had ik het wel moeten doen? Ben ik niet ontzettend onverantwoordelijk bezig? Maar weet je, het voelt F*cking Goed! Dat is ook de reden dat ik het deed. Omdat het goed VOELDE! Omdat dit is wie ik ben. Omdat het van binnen komt. En tot nu toe hebben al mijn rebellerende acties tot zeer bevredigende resultaten geleid. Wat houdt me nu dan klein? Omdat ik heb geleerd braaf te zijn, me te gedragen, me aan de regels te houden. Omdat het vaak beloond werd als ik deed wat anderen van me vroegen. “Keurig meiske!” Omdat ik mezelf steeds voorhoudt hoe het ‘hoort’. Maar dan blijf ik braaf. Binnen het gebaande pad. En ineens kwam net die Little Rebel weer omhoog! “HOEZO conformeren? This is MY way!” Ik wil en ga buiten het gebaande pad. Niet om de stoere rebel uit te hangen. Maar om op mijn eigen, zachte manier mijn eigen weg te gaan. En ik weet zeker, me ineens weer alle rebel-momenten herinnerende, dat dit het juiste pad is. Met vallen en opstaan, met ups en downs, met pure joy en tranen met tuiten. Maar in ieder geval wel op mijn manier. Volgens mijn regels. En dat lieve mensen, is the freedom of being a rebel!! Do it your WAY! Dat schaadt geen anderen. Dat geeft de wereld om je heen juist rijkdom. Want meer dan jezelf zijn, kun je een ander niet geven. Dan straal je, dan ga je, dan heb je iets te delen, dan inspireer je!

Dus lieve lieve jij, what’s your inner rebel? The world is waiting for it!  

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.