“Ik wéét het gewoon niet meer!”

“Had ik maar naar mijn onderbuik geluisterd.”

“Diep van binnen voelde ik het al aan komen.”

“Ik weet niet waarom, maar het is goed zo.”

Intuïtie. We all got it. Maar ernaar kunnen luisteren is twee. En ernaar dúrven luisteren drie. Wanneer dit laatste lukt, voelen we vertrouwen en ervaren we rust. In praktijk spreek ik echter veel vrouwen waarbij dit even zoek is. Intelligente, gevoelige vrouwen. Met een kinderwens, zwanger of volop in het moederschap. Gewend om dingen goed te overdenken, onder controle te hebben en te kunnen voorspellen. Dat is immers hoe we opgeleid worden. Al op de basisschool wordt ons geleerd: ‘denk er maar even goed over na’ – hoppa! Lekker in je hoofd. En hoe hoger het onderwijs is dat je geniet, hoe analytischer het wordt. Harde bewijzen, voorspelbaarheid, theorieën, statistieken, ik kan ze me nog goed herinneren. Het vormt ons hele systeem. Slecht? Nee, zeer zeker niet. Soms kun je te midden van de hele meditatie-hype (wat ik overigens een hele fijne vind) bijna gaan denken dat onze mind de vijand is. Dat het beter is hem compleet te elimineren. Maar vergeet niet dat we er ontzettend veel moois mee kunnen creëren. Dat het een tool is die we gericht in kunnen zetten. Ergens bewust over nadenken is ontzettend waardevol. En daar zit meteen de crux. Want 9 van de 10 keer is het niet-bewust. Schieten we alweer in onze automatische gedachtenpatronen en oude overtuigingen voor we het in de gaten hebben. Wanneer we diep van binnen het antwoord al weten, maar ons hoofd het nog éven zeker wil weten. En precies daar slaat de twijfel en onzekerheid toe. Daar verbreekt de verbinding. Daar verlies je het contact met je diepere weten. Je mind staat compleet aan het roer. Waarom? Omdat de statistieken het tegenspreken? Omdat jouw gevoel niet mainstream is? Omdat je niet zeker bent van de uitkomst? Omdat je het niet uit kunt leggen aan de maatschappij? Of aan je moeder? Op die momenten kun je je verschrikkelijk verloren voelen.

Het moederschap intensiveert vaak deze tweestrijd. De natuur heeft het zo prachtig geregeld. Onder invloed van allerlei hormonen weet ons lichaam exact wat het te doen staat. De conceptie, de zwangerschap, nog steeds word ik compleet stil als ik me realiseer hoe bijzonder het is dat je lijf iets kan bouwen zonder dat jij je ook maar ergens mee bemoeit. Het gebeurt. Je hoeft helemaal niets te doen, niets te controleren. En na die negen maanden weet het ook nog eens dat het af is en hoe het een kind ter wereld brengt. Tijdens mijn zwangerschap, de geboorte, en de periode daarna wist ik ineens waar het woord OER-intuïtie is ontstaan. Je lijf weet alles. Je kindje weet alles. Jij weet alles.

MAAR…

Het consultatiebureau lijkt ook alles te weten. De gynaecoloog en de kraamverzorgster ook. Evenzeer als het kraambezoek en je schoonmoeder. Om nog maar de zwijgen van de overdaad aan boeken met 10 tips, 100 adviezen en de ultieme handleiding voor een gesmeerd verloop van je bevalling, zwangerschap en het grootbrengen van je kind. Ben ik daar tegen? Nee. Er is een hoop waardevolle informatie te vinden. Maar dat alles haakt vooral in op ons denken. Het voedt onze mind. En hoe meer dat gevoed wordt, hoe meer het contact met ons gevoel verstoord wordt. De plek waar je iets gewoon weet. Voelt. En daar waar de natuur onze intuïtie lijkt te versterken in deze intense periode, lijkt de verwarring en onzekerheid soms groter dan ooit. Angst speelt op en neemt zijn goede vriendje ‘controlebehoefte’ gezellig mee. Controle die steeds weer uit je handen lijkt te glippen, waardoor angst zich nog verder kan ontwikkelen. Wat nou luisteren naar je gevoel? Je weet het gewoon niet meer…!

“Maar HOE DAN? Hoe kan ik weer voelen wat ík wil? Wat ik VOEL?” is een veelgehoorde vraag. Het antwoord is saai en enorm cliché, maar daardoor niet minder relevant: bouw rust in en train jezelf. Geef je hele systeem de kans om even met vakantie te zijn. Even pauze te hebben en op adem te komen. Even je hoofd op mute te zetten en te connecten met dat prachtige, intelligente lijf van je. Want daar vind je de antwoorden. Daar komen ze als vanzelf. Maak dit vooral niet te moeilijk voor jezelf. Reserveer het nemen van rust niet alleen voor als je echt vakantie hebt of weekend. Of tot je to do lijstje af is. Nee, bouw routine in voor jezelf. Train jezelf contact te maken met wat je voelt. En dat is geen hogere wiskunde. Plan pauzes in en zet je zintuigen aan het werk. Om maar wat voorbeelden te noemen:

  1. Ga wandelen en besluit zoveel mogelijk visueel in je op te nemen.
  2. Ga zitten en focus je op wat je allemaal hoort.
  3. Sluit je ogen en voel wat je allemaal kunt waarnemen in je lichaam – natuurlijk nog leuker als er klein wezentje in je groeit.
  4. Doe een (begeleide) meditatie.

Sta daarna even stil hoe je je voelt. Vaak een stuk lichter en rustiger.

Door geregeld in de sportschool te trainen, worden je spieren sterker en heb je een krachtig lichaam wanneer je het nodig hebt – eigenlijk altijd fijn. Door bovenstaande geregeld te trainen wordt voelen onderdeel van je systeem. Sta je meer automatisch in contact met je lichaam, de sleutel tot je intuïtie. Wat behoorlijk van pas kan komen als je systeem even verrast wordt door een lading hormonen en een nieuw gezinslid.

En tot slot mijn ultieme tip: deel het vooral wél met anderen als je het gevoel hebt dat je het niet weet. Doe die cursus wel! Begin wel met yoga! Vraag wel hulp van een coach of psycholoog! Samen is het zoveel leuker en makkelijker. Een fijne kinderwagen en een complete babykamer is absoluut de investering waard. Maar dit misschien nog wel meer.  

Is dit dan de sleutel tot alles weten? Nooit meer twijfelen of onzeker zijn?

Nee. Maar dat hoeft ook niet. En laat dat ook vooral niet het doel zijn. Wat je wilt op dat moment is deep down kunnen voelen dat het wel weer goed komt. Dat het ook oké is dat je het even niet weet.

En vaak… weet je het dan ineens wel.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.